• Door handig te schuiven met geld kun je op de valreep veel geld besparen.
  • Fiscale aftrekposten worden versoberd. Door sommige uitgaven te vervroegen kun je nog profiteren van het hogere aftrektarief.
  • Huis kopen voor je studerende kind? Doe het nu.

2020 zit er bijna op. Door handig te schuiven met je geld kun je op de valreep veel besparen.

Business Insider bespreekt in een driedelige serie wat je voor het eind van het jaar kunt doen om fiscaal voordelig uit te zijn. In deel 1 bespreken we hoe je de aanslag voor de vermogensbelasting in box 3 aanzienlijk kunt verminderen. In deel 3 gaan we in op slimmigheden voor ondernemers.

In dit deel kijken we hoe je met bepaalde uitgaven die in box 1 voor de inkomstenbelasting vallen (werk en woning) kunt schuiven, en hoe het zit met de belastingen rond de aankoop van een woning.

De overheid zet sinds enige tijd het mes in de aftrekposten voor de inkomstenbelasting (box 1). Denk bijvoorbeeld aan aftrekposten voor ondernemers, de hypotheekrente, alimentatie, zorgkosten, giften en kosten voor een opleiding.

Deze versobering is voelbaar als je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt, ofwel een inkomen hebt boven de 68.507 euro. Je bent over het inkomen in die schijf 49,5 procent belasting verschuldigd, maar kunt aftrekposten als de hypotheekrente en giften tegen een lager percentage aftrekken. Dit jaar is dat nog maximaal 46 procent. Volgend jaar wordt dat met drie procentpunten verlaagd naar 43 procent.

Je kunt geld besparen door aftrekbare uitgaven wat eerder te doen. Als je bijvoorbeeld 10.000 euro wil schenken aan een goed doel, levert het jou een netto besparing op van maximaal 300 euro als je die donatie nog dit jaar doet in plaats van volgend jaar: je mag dan immers 4.600 euro aftrekken, terwijl dat volgend jaar nog maar 4.300 euro is.

Hieronder nemen we een serie uitgavenposten mee die fiscaal voordeel kunnen opleveren in box 1 voor werk en woning, plus enkele andere uitgaven die financieel voordeel kunnen opleveren door ze naar voren te halen.


Betaal hypotheekrente vooruit

Val je dit jaar in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting en verwacht je in 2020 een flinke daling van je inkomen, omdat je bijvoorbeeld met pensioen gaat of je baan bent kwijtgeraakt? Dan kan het een extra belastingbesparing opleveren als je een deel van de hypotheekrente van 2021 alvast vooruit betaalt vóór de jaarwisseling. Je kunt dat bedrag dan nog in de hoogste schijf aftrekken.

Bovendien mag je, zoals we net zagen, deze rente nu nog aftrekken tegen 46 procent in plaats van 43 procent.

Vooruitbetalen kan overigens niet onbeperkt. Je mag van de Belastingdienst maximaal zes maanden rente vooruitbetalen. Helaas werken lang niet alle geldverstrekkers eraan mee en is het ook niet verplicht. Dus informeer even of dit kan.


Verlaag de partneralimentatie

Heb je een belastbaar inkomen van meer dan 68.507 euro, dan zullen je netto alimentatiekosten komend jaar flink stijgen. Want ook voor betaalde partneralimentatie daalt het maximale aftrekpercentage van 46 procent naar 43 procent.

Mocht je hierdoor in problemen komen, dan kun je proberen om de partneralimentatie aan te passen. Check wel of dit ook consequenties heeft voor eventuele toeslagen.

… of koop deze af

Ook kun je met het oog op de beperking van de aftrek van partneralimentatie overwegen om de partneralimentatieverplichting af te kopen. Dit kan voor jou voordelig uitpakken en het zorgt er bovendien voor dat je niet meer aan elkaar vast zit.

Maar let ook op de nadelen. Zo is je ex-partner in een keer een flink bedrag aan belastingen over het ontvangen bedrag verschuldigd. Dit kun je deels voorkomen via middeling of door de afkoopsom in een lijfrentepolis te storten. Jouw ex ontvangt daaruit periodieke uitkeringen die geleidelijk worden belast.

Bedenk verder dat je later niet meer op deze beslissing kunt terugkomen, als bijvoorbeeld je ex-partner gaat samenwonen. Laat je hierover dus goed voorlichten.


Voeg zorgkosten samen

Zorgkosten die je niet krijgt vergoed, zoals tandartskosten of fysiotherapie waarvoor je niet bent verzekerd, zijn onder voorwaarden aftrekbaar.

Er geldt wel een drempel, die afhankelijk is van de hoogte van je inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de drempel. Alleen zorgkosten die boven de drempel uitstijgen, zijn aftrekbaar.

Vanwege die drempel kan het de moeite lonen om zorgkosten te bundelen. Stond er al een dure behandeling bij de tandarts in de planning, kijk dan of je de afspraak kunt vervroegen naar december.

Welke zorgkosten aftrekbaar zijn, lees je in dit artikel.


Bundel giften

Doneer je weleens geld aan een goed doel? Dan mag je de giften opvoeren als aftrekpost, mits deze bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 1 procent van je verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro. Elke euro boven deze grens is aftrekbaar.

Voor giften aan culturele instellingen die door de Belastingdienst officieel is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), geldt een verhoogde aftrek.

Kom je niet aan deze drempel, dan kun je overwegen de giften over enkele jaren te bundelen.

… of spreid ze juist

Er geldt voor giften ook een bovengrens: je mag niet meer aftrekken dan 10 procent van je drempelinkomen. Komen je giften boven dit plafond uit, dan is het juist slim om je giften over meerdere jaren te spreiden.


Nog geen 35 jaar? Wacht nog even met de aankoop van een huis

Voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar wordt het komend jaar goedkoper om een huis te kopen: zij krijgen dan een vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Dit levert een besparing op van 2 procent van de koopsom. Voor een woning van 250.000 euro scheelt dat maar liefst 5.000 euro.

Val jij in deze categorie, stel dan je verhuisplannen uit tot na de jaarwisseling.

Het ziet er overigens naar uit dat starters die een huis willen kopen van meer dan 400.000 euro vanaf april toch 2 procent overdrachtsbelasting moeten betalen, dus houd hier rekening mee.

Lees ook: Kabinet wil 0% overdrachtsbelasting voor starter maximeren op woningwaarde van 4 ton – dat verstoort de huizenmarkt, volgens VEH


Koop snel een tweede woning

Wil je een huis kopen dat niet je hoofdverblijf wordt (bijvoorbeeld voor een studerende zoon of dochter of als pied à terre), dan gaat de overdrachtsbelasting in 2021 juist fors omhoog: naar 8 procent. In dat geval is het juist slim om waar mogelijk de aankoop te vervroegen.


Vraag een energielabel aan

Wie zijn woning wil verkopen, is verplicht om een energielabel aan te vragen, dat aangeeft hoe energiezuinig het huis is. Je kunt zo’n label nu nog voor 7,50 euro online aanvragen. Maar vanaf januari moet je maar liefst 190 euro neertellen. Dat komt omdat er dan een energieadviseur aan huis moet komen om je woning te beoordelen.

Je kunt ruim 180 euro besparen als je je energielabel voor 1 januari aanvraagt. Het label is tien jaar geldig, dus ook als je nog geen acute verhuisplannen hebt, kan het de moeite waard zijn.


Huis (ver)kopen? Let op de timing

Sta je op het punt je huis te verkopen of een huis te kopen? Denk dan goed na over het moment van de overdracht. Verkoop je je huis en vloeit de opbrengst niet nog voor de jaarwisseling naar een nieuwe eigen woning, dan kan het verstandig zijn om de overdracht over de jaarwisseling heen te tillen. Anders moet je het geld dat op je bankrekening staat opgeven als vermogen in box 3 en dat loopt waarschijnlijk behoorlijk in de papieren.

Koop je een huis met (deels) eigen geld, dan kan het juist slim zijn om de overdracht nog voor 1 januari te laten plaatsvinden, omdat je dan je vermogen in box 3 drukt.

Uiteraard moet de verkoper hier wel mee akkoord gaan. Hij heeft wellicht een tegenovergesteld belang. Maar proberen kan natuurlijk altijd.


Bonustip: sla wat velletjes postzegels in

Tot slot, voor wie het kleine niet eert: sla vóór 1 januari een voorraadje postzegels in. De prijs van een postzegel gaat namelijk wederom met 5 cent omhoog in 2021.

Omdat op postzegels geen bedrag, maar een nummer staat, kun je de zegels die je nu koopt volgend jaar gewoon gebruiken zonder dat je hoeft bij te plakken. Dus dat voordeel steek je in eigen zak.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Fiscale eindejaarstips 2020: Zo bespaar je op de valreep vermogensbelasting in box 3